Zastosowanie oleju kokosowego w uprawie roślin i nie tylko

przez | 2 października, 2020

Olej kokosowy znajduje się na liście składników wielu produktów spożywczych, kosmetyków i innych. Ale czym jest olej kokosowy i jak jest przetwarzany? Jest to naturalny, utwardzany i rafinowany olej kokosowy, a każdy z nich wytwarzany jest w nieco inny sposób. Istnieją również różne zastosowania oleju kokosowego dla każdego rodzaju produktu. Olej kokosowy ma wiele zalet, ale najlepiej jest wiedzieć, jakiego rodzaju olej kokosowy jest potrzebny, aby osiągnąć jak największe korzyści.

Co to jest olej kokosowy?

Magazyny Fitness, publikacje zdrowotne i blogi internetowe informują o zaletach oleju kokosowego. Wydaje się, że ma on kilka zalet zdrowotnych, ale jest również przydatny w ogrodzie. Jednakże, kokos jest wysoce nasycony w tłuszcze i charakteryzuje się tak wysoką zawartością lipidów, że w temperaturze pokojowej jest w formie stałej. Istotne jest to, że fakty dotyczące oleju kokosowego są raczej niejasne, a prawdziwe badania nie są jeszcze zakończone w odniesieniu do tego bardzo cennego alternatywnego tłuszczu. Olej kokosowy produkowany jest przy użyciu metod termicznych, tłoczenia lub ekstrakcji chemicznej. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest po prostu tłoczony i nie wymaga dodatkowej rafinacji. Wyrafinowany olej kokosowy jest również tłoczony, ale następnie jest poddawany wybieleniu i ogrzewany parą wodną. Duża część aromatu i zapachu jest usuwana podczas rafinacji oleju. Rafinowany olej do gotowania może być podgrzewany do wyższych temperatur niż inne oleje, nie ulegając uszkodzeniu, ale jest przeznaczony tylko do jednorazowego użytku, ponieważ w oleju mogą gromadzić się substancje rakotwórcze. Utwardzany olej kokosowy jest stałym produktem na półce sklepowej i jest widziany poza Stanami Zjednoczonymi w wielu przetworzonych produktach spożywczych, ale rzadko spotykany na terenie Stanów Zjednoczonych.

Fakty dotyczące oleju kokosowego

Sprawdź etykiety na większości przetworzonych produktów spożywczych, zwłaszcza słodyczy, a znajdziesz na nich olej kokosowy. Jest on powszechnie stosowany do wzbogacania różnych produktów spożywczych o konsystencję i smak. Olej ten jest w 92% nasycony. Dla porównania, smalec wołowy jest nasycony w 50 procentach. Nie ma wątpliwości, że niektóre tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, ale który tłuszcz należy wybrać? Może istnieć związek pomiędzy spożywaniem odpowiednich tłuszczów i utratą wagi lub zdrowia serca, ale nie zostało potwierdzone, czy olej kokosowy jest częścią recepty czy częścią problemu. Wiadomo, że 1 łyżka stołowa (15 ml.) zawiera około 13 gramów tłuszczów nasyconych, co jest zalecaną dawką z American Heart Association. Oznacza to, że wszelkie zastosowania oleju kokosowego w Państwa przepisach powinny być minimalne.

Olej kokosowy w uprawie roślin

Nie tylko ludzkość może czerpać korzyści z oleju kokosowego. Stosowanie oleju kokosowego do upraw roślin stanowi doskonały środek pylący i nabłyszczający, wytwarza skuteczny środek chwastobójczy i może być dodawany do nawozów opryskowych, aby działać jak środek powierzchniowo czynny. Olej kokosowy można nawet stosować w szopie ogrodowej na kamieniu do ostrzenia nożyc, łopat i innych narzędzi. Olej kokosowy można stosować na narzędziach, aby utrzymać je w prawidłowym stanie technicznym. Nałóż odrobinę na stal i zetrzyj rdzę na metalowych narzędziach. Nawet jeśli nie możesz jeść zbyt wiele i nadal stosujesz się do wytycznych dotyczących zdrowej diety dla serca, Twój słoik z olejem kokosowym nie pójdzie na marne.